Halvårsrapport 2020

MÅNADSSAMMANSTÄLLNING JUNI

Normalt sett skriver jag mina månadsrapporter på Twitter men denna gång blev inlägget så pass långt att det helt enkelt inte rymdes inom de 25 tweets man tillåts länka samman till en tråd. Därför har jag valt att denna gång lägga upp det här på hemsidan istället.

(Obs! Eftersom jag påbörjade inlägget på Twitter i vanlig ordning så kan texten ibland upplevas ganska komprimerad, det är helt enkelt för att jag behövt anpassa den efter längden på en tweet.)

Att det blev långt mycket längre än vanligt är inte så konstigt, det har varit ett, minst sagt, extraordinärt, första halvår 2020. ”Sell in may and stay away” tycks ha blivit inställt i år och istället har börsen fullständigt skenat iväg.

Portföljens utveckling YTD relativt index

Första halvåret har börjat bra för mig och jag ligger för perioden en bra bit över jämförelseindex med mina drygt +18% men som alltid så är det viktigt att fråga sig vad man jämför sig med och varför. Själv har jag valt OMXS30GI ganska godtyckligt mest för att ha något att mäta min prestation med.

OMXS30 är det som i media ofta refererar till som ”Stockholmsbörsen”, trots att det följer mindre 10% av alla stockholmsbörsens bolag. Att det står GI på slutet betyder att även utdelningar räknas in och det känns som en självklarhet för att göra det rättvist.

Man kan verkligen ifrågasätta att min (aktiva & globala) strategi jämförs med ett smalt, svenskt börsindex men för många är alternativet mot aktiv förvaltning en passiv indexfond som Avanza Global (sorry, Nordnet!) som följer just OMXS30GI.

OMXS30GI jämfört mot Avanza Zero

Har många gånger lyft varför jag inte fokuserar på relativ avkastning (-10% är fortfarande -10% även om börsen fallit -20%) men det finns en poäng i att jämföra sig mot andra index och tillgångsslag för att se hur mkt som är egen förmåga (alfa) kontra allmän uppgång (beta).

Vad säger det t.ex. att stockholmsbörsen är ner 5% för perioden medan tekniktunga Nasdaq stigit närmare 17%, alltså likvärdigt med mina porfölj? Har jag mycket tech i portföljen? För mycket? Borde jag köpt en techfond istället för att välja aktier själv och därmed kunnat lägga tid på annat? Vilket alternativ hade gett bäst riskjusterad avkastning?

Tekniktunga NASDAQ 100 är upp 16,30% sedan årsskiftet (YTD)

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXS30GI) -5,25% under samma period

Och när vi ändå talar om risk, guld är upp över 17% under samma period och slår därmed Nasdaq med en hårsmån, men kolla på grafen nedan och fråga er sedan vilken val som skulle gett minst magont under våren…
Riskjusterat slår helt enkelt guld alla nämnda index och min egen portfölj.

Guld +17,36% YTD och slår därmed populära NASDAQ 100 med råge

För skojs skull slänger jag även in grafen för den Market Makers bolagsportfölj som till största del består av stock picks från mig och Fabian (utöver den trendföljande fondstrategin vi poddat och skrivit om).

Bolagets aktieportfölj +27,84% YTD

I denna portfölj är det köp och behåll som gäller och som ni ser har det lett till hög volatilitet och en stor drawdown i mars men slutresultatet (+28%) är betydligt bättre än min egen förvaltning (+18%) och har dessutom haft betydligt mindre transaktionskostnader som också äter på resultatet.

Kanske låter trist att man ska kritisera sin prestationen så mycket när +18% på ett halvår trots allt är långt bättre än vad man brukar kunna förvänta sig i årsavkastning och om du själv sitter med en negativ utveckling för året kan det kännas som en nagel i ögat. Poängen är att visa problematiken med jämförelser av denna typ. Inte bara mot index utan kanske främst mot andra investerare.

Tycker att detta är viktigt att belysa då vi i veckan översköljts av otroliga avkastningsgrafer från en mängd duktiga investerare. Jag tror dessa har ungefär samma påverkan som Instagram-flöden fyllda av perfekta bilder på perfekta liv.

Kan man glädjas åt andra, inspireras av dom och kanske t.o.m. få lite värdefulla råd är det 👍. För de flesta innebär det dock mest ångest och sämre självförtroende. Försök ta fasta på de nämnda positiva aspekterna, men glöm aldrig att alla har olika förväntningar, förutsättningar, riskvilja, livssituation o.s.v.

Glöm heller inte att tur också faktiskt är en faktor på börsen. Just denna helt godtyckliga tidsperiod (H1 2020) hade vi en extraordinär händelse (corona) som blev dödsstöten för en del bolag medan andra frodades. Nästa godtyckliga tidsperiod kanske det är just dina innehav som gynnas medan andra ratas.

I slutändan måste DU vara trygg i DIN strategi och hur den påverkar din plånbok och sömn i både goda och dåliga tider.

Fokusera på din egen utveckling, både hur antalet kronor på kontot utvecklas men kanske ännu viktigare är det att också fokusera på din personliga utveckling som investerare. Mät och följ upp konstant. Våga sedan ställa kritiska frågor men glöm inte att också vara lite snäll mot dig själv. Du gör så gott du kan med det du har.

En tråd om hur jag själv mäter och analyserar mitt agerande som investerare:
https://twitter.com/alden_niklas/status/1265008117231779849

Mitt eget mål är att leverera absolut avkastning på årsbasis. Jag tror att det gör underverk över tid och sätter mig i rätt mindset. För att nå detta justerar jag risken beroende på makro och börsklimat. Det finns förstås problem med strategin men jag har iaf nått målen:

Årsutveckling och CAGR (genomsnittlig årsavkastning) sedan jag började mäta

Sidenote: Jag frågade mig i början av inlägget vad som skulle vara en relevant jämförelse för just min strategi och om man tittar på den understrukna texten ovan så låter det som att statliga AP7 skulle kunna vara en lämplig kandidat.

AP7 Såfa är det förvalda alternativet för premiepensionen (du måste alltså aktivt välja bort den om du vill ha ett annat fondval, därav smeknamnet ”soffliggarfonden”) och består egentligen av två underliggande fonder, en med aktier och en med räntor. Fördelningen mellan dessa justeras beroende på din ålder (där räntedelen ökas på i takt med att du närmar dig pensionen).

För jämförelsen med min portfölj är det AP7 Aktiefond som är av intresse och det är en global aktieportfölj med rörlig hävstång som styrs av förvaltarnas analys av omvärlden. Denna justering påminner till viss del om det jag försöker göra; när man är positiv ökar man på risken och när man är negativ sänker man den.

Utveckling för den statliga AP7 är faktiskt sämre än Stockholmsbörsen i år och jämfört med de amerikanska börserna har den ingen chans (trots att den till 50% består av amerikanska aktier såsom Apple, Microsoft, Amazon, m.m.)

Ok, låt oss nu återgå till det tråden skulle handla om, nämligen juni månad. Eftersom jag är lite sent ute med denna sammanställning har vi ju dessutom redan hunnit beta av en vecka av juli och vilken vecka det har varit…

Som sagt, +18% från årsskiftet till sista juni. En snabb överblick säger att bara första veckan i juli faktiskt överträffat hela juni månad sett till avkastning. Fem börsdagar och närmare 6% plus! Sedan årsskiftet klockar vi då in på +25,5%. Siffran bleknar jämfört med många på twitter men det uppseendeväckande är förstås hastigheten.
Nedgången i mars tog många, inkl. mig, på sängen med dess enorma kraft och ffa hastighet. Det var den snabbaste nedgången i mannaminne och det gavs knappt en chans på vägen ner att få sälja av på en studs uppåt. Den efterföljande uppgången är minst lika fascinerande av just samma anledning. En viss återhämtning var naturligt och det hade nog de flesta räknat med men att så snabbt, inte bara återhämta hela nedgången, utan även sätta nya ATH var nog få beredda på. Börsen verkar dock inte nöja sig med det utan fortsätter att accelerera och tycks klara sig förbi varenda hinder som ligger i dess väg.

Ingen vet förstås hur länge detta ska fortsätta, det finns goda argument för både upp- och nedgång. Just nu är bränslet för uppgången en cocktail av bl.a. FOMO (”Fear of missing out”) och en (falsk?) tilltro till centralbankernas förmåga att stötta tillgångspriser.

Varje liten nedgång på börsen tolkas nu som en köpmöjlighet för de som har pengar kvar på sidlinjen. ”Uppgång föder uppgång” tack vare en mängd kedjeeffekter; belånade tillgångar som stiger i värde tillåter ytterligare belåning, trendföljande strategier måste köpa när det går upp vilket triggar nästa trendföljare att köpa och lägg därtill en hel armé med Robinhood-traders som är arbetslösa (eller permitterade) och nu botar tristessen med memes och trading.

Varje dålig nyhet blir en god nyhet eftersom investerare vet att dålig data betyder mer stimulanser och stödpaket. Lägre räntor sänker avkastningskraven och plötsligt är P/E 30 det nya 20.

Amerikanska centralbankens balansräkning slår varenda aktieraket på fingrarna

Även om vi aldrig tidigare haft så extrema stimulanser som nu så är det faktiskt inte första (eller sista) gången centralbankerna försöker hålla marknaden under armarna.

Några av er har säkert talas om ”the FED put” som introducerades kring millenieskiftet (läs: https://www.daytrading.com/fed-put) och som sammanfattade marknadens tro om att amerikanska centralbanken tack vare räntesänkningar skulle parera alla framtida kriser.

Trots (eller tack vare?) det fick vi kort därefter dot com-bubblan med efterföljande krasch samt finanskrisen (vilket bl.a. ledde till att Sveriges Riksbank blev först ut med att experimentera med negativa räntor).

FED har 40 år med stadigt fallande räntor och trots det har vi så klart upplevt både recessioner och börskrascher under denna period. Man kan göra mycket med ränteverktyget, men inte kringgå människans natur.

 

Jag, och många med mig, hävdar ju att det är penningpolitiken som lett till de ökade ekonomiska klyftorna som idag skapar enorma slitningar i bl.a. USA (lägre räntor ger högre tillgångspriser vilket gör att skillnaden mellan de som har och inte har ökar).

 Så, för att citera Mark Twain: ”historien upprepar sig aldrig, men den rimmar ofta”. Just denna gång är stimulanserna större än de någonsin tidigare varit och FED köper numera inte bara statsobligationer utan har flyttat sig än längre ut på riskskalan och köper numera skräpobligationer både direkt och via ETF:er. ”Japanifieringen” vi talade om redan i avsnitt 81 (https://soundcloud.com/marketmakerspod/81-den-kommande-japaniferingen) tycks pågå för fullt och är kanske t.o.m. det bästa scenariot av de vi har att välja på…

Trots att Japans centralbank lagt i högsta växeln på sedelpressen sedan länge och idag äger majoriteten av landets ETF-marknad har varken börsen eller ekonomin gått spikrakt upp.

Precis som varje gång tidigare i historien når man till slut vägs ände då marknaden inte längre köper narrativet och då kan det, i värsta fall, gå fort åt andra hållet. Men som mången gång förut lär festen pågå långt längre än vad både du och jag tycker är rimligt. Det skadar dock inte att dansa nära utgången…


Om du har tagit dig hela vägen hit, grattis! Nu förstår du varför detta inte fick plats på Twitter. Vi har inte ens hunnit till mina innehav och inlägget är redan alldeles för långt. Låt oss hoppa rakt in och titta på vad portföljen innehåller just nu. Värt att notera är att portföljutvecklingen i början av inlägget är för första halvåret, alltså fram till den sista juni. Innehaven nedan är dock (nästan) dagsfärska eftersom jag tror att det är mer intressant än vad jag ägde för en vecka sedan (även om skillnaderna inte är allt för stora).

En del stora förändringar och en hel del mindre. Det stora är väl att både Pricer och Qleanair fått lämna portföljen för nu. Bägge är fortsatt intressanta men tyckte att Pricer börjat bli lite…pricy. Och Qleanair tror jag kommer att ta tid för marknaden att vilja uppvärdera, kanske kommer jag tillbaks till bolaget i framtiden.

Även SAAB har åkt ut men det har varit en kortsiktig affär från början och caset spelade ut sig snabbare än jag trott. Monster, North Media och Avanza är andra kortsiktiga placeringar som jag har/haft. Även Genova som noterades nyligen lyckades jag få in en liten förtjänst i även om tilldelningen var dålig.

Det mesta tycks ju bara gå upp just nu, något som inte minns märks i aktierna vi diskuterat i podden under våren. Köpte lite småposter i de flesta av de techaktier vi diskuterat och det har redan blivit enormt bra affärer, tänker då på Sea, Elastic, Fastly, GAN, Crowdstrike och Alteryx.

Fabian gjorde en fin sammanställning av hur det gått för bolagen vi diskuterat på senare tid: https://twitter.com/Franzen_Fabian/status/1278660012324409344?s=20

Guldet har jag valt att byta ut mot Lundin Gold, tror att guldet har en otroligt stark period framför sig och via guldbolag kan man få lite ytterligare uppsida.

Två nya topppositioner har växt fram. Den ena är Biotec Pharmacon (numera ArcticZymes Technologies men det har inte uppdaterats i Excel än) som har klivit upp som ett av mina största innehav, detta delvis tack vare köp under juni men också p.g.a. en stark kursutveckling

Även NeoNode har klivit in i topp 5, också tack vare en kombination av köp samt fenomenal kursutveckling. Får tacka Fill or Kill för denna!

En hel del transaktioner har gjorts under månaden (som vanligt alldeles för många) och kan inte kommentera på allt men kontentan är väl att portföljen ytterligare satsar på tillväxt och teknikaktier.


Årets andra sommaravsnitt har just släppts så passa på att lyssna in det, sedan önskar jag er en fortsatt fin sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.