#109 Pappa Xi Betalar

Market Makers är tillbaks med både stort och smått. Först handlar det om de otroliga betalbolagen Visa och Mastercard för att sedan gå över till en rant om riskerna med ett kommunistiskt Kina och vad det kan ha för inverkan både på världen om vi känner den idag men också för enskilda poddare…

—–
Twitter: https://twitter.com/marketmakerspod
Kontakt: podcast@marketmakers.se
Hemsida: https://www.marketmakers.se/

Vi som rattar podden hittar du på:
https://twitter.com/alden_niklas
https://twitter.com/franzen_fabian

3 comments on #109 Pappa Xi Betalar

 1. Hasse skriver:

  Måste säga att jag är oerhört besviken och lessen efter ha lyssnat ert senaste avsnittet. Som kines känner jag mig bestört över hur ni spydde galler över Kina och kinesiska företag. Jag är förvånad att ni följer blind i en ny anti-sinicism våg utan att tänka själv. Jag har levt och jobbat i Sverige i nästan 30 år och för första gången får jag en mycket obehaglig känsla över att leva i Sverge som jag tycker så mycket om. Det känns som om det svenska samhället är på väg att bli ett mycket obehagligt ställe för oss från Kina. Tom en oskyldig aktiepodd börjar sprider sådan propaganda mot Kina är en mycket stark varnings signal för mig.
  Jag tror och hoppas att ni inte hyser ett så stark hat mot oss som jag först tyckte jag känner. Jag vill också säga att jag uppskattar mycket er podd. Just nu har jag lite bråttom och kan inte skriva så mycket mer. Men vill ni diskutera återkommer jag gärna och berättar varför jag tyckte att ni har fel den här gången.

  1. Niklas skriver:

   Hej!
   Först och främst är jag ledsen att du känner så, det var verkligen inte poängen med inslaget.

   Som jag nämner i avsnittet så blir det lätt ensidigt när man ska få till en röd tråd i ett inslag. Jag vet inte om du hört våra tidigare avsnitt där vi diskuterar flertalet intressanta kinesiska bolag, vi har minst två avsnitt som är helt dedikerad till Kina och kinesiska bolag.

   Inte någonstans hoppas jag att det verkar som att vi har något emot kineser iallafall, om det tolkas på det sättet är det så ber jag om ursäkt. Vi kritiserar delar av landets styrelse och jag hoppas att du inte blandar ihop det med en kritik av 1,4 miljarder människor.

   Må väl!

   Mvh Niklas

 2. Hasse skriver:

  Hej

  Tack att ert snabba svar.

  Jag tror heller inte, åtminstone hoppas inte, att ni vill måla hela 1.4 miljarder kineser som onda och opålitliga, alla kinesiska företag är ute efter att kontrollera marknaden och bara syssla med ohederliga affärer. Men intrycket man får efter man har lyssnat den senare delen av avsnittet 109 talar tyvärr något annat.
  När ni pratade om landet och regeringen gav ni upp kriminella handlingar (organ handel) av en del kriminella människor som exempel. Ni har inga konkreta exemplar på kinesiska företag samlar användarinfo och använder det på ett ohederligt sätt så ni säger att deras produkt är populära och därmed innebär stora risker.

  Jag tror inte att ni skulle använda en kriminell handling av enskilda människor eller företag om ni skulle beskriva USA tex. Ni skulle inte heller varna folk för Google eller Apple som amerikanska företag för deras produkter är populära.

  De risker som ni tog upp, att ett land skulle använda deras företags maktställning på marknad för att kontrollera och andra länder och deras företag, så som jag vet, är det USA som håller på med. Kina har bara försökt att få folk bojkottar utländska produkter när de känner sig kränkt. Även då är det alltid täckte som en folklig rörelse utan stöd från regeringen.

  Hälnsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.